preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Županja

Login
Oglasna ploča
Javne ponude
30.11.2018. 13:00
ODLUKA O ODABIRU PONUDITELJA
HRVATSKI CRVENI KRIŽ GRADSKO DRUŠTVO CRVENOGKRIŽA ŽUPANJA, odabran je za organizaciju ekskurzije učenika 4. i  7. razreda na Područje SREDNJE DALMACIJE.

JELOVNIK, CJENIK I UPLATNICA

KUHINJA

Popis udžbenika

PRIMANJE RODITELJA

 

 

 

Priloženi dokumenti:
RASPORED PRIJEVOZA UCENIKA.docx

Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2016. godinu

PISMENE PROVJERE

ENERGETSKA OBNOVA ŠKOLE

Priloženi dokumenti:
EU PROJEKT - OS MATE LOVRAKA(1).docx

 
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 9. 2010.

Ukupno: 206404
Ovaj mjesec: 1639
Ovaj tjedan: 133
Danas: 47
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Putem Ivane Brlić – Mažuranić
Autor: Marijan Oršolić, 5. 12. 2016.

Izvanučionična nastava 5.ab  i 6.ab u Slavonski Brod. Učenici 5.ab i 6.ab imali su 1. 12. poseban nastavni dan. Učenici su otputovali u svijet bajki Ivane Brlić – Mažuranić, točnije posjetili su Slavonski Brod, grad u kojemu je Ivana Brlić – Mažuranić stvarala svoja djela. To je bio projekt nastave Hrvatskoga jezika sa zadaćom boljeg poznavanja stvaralaštva Ivane Brlić – Mažuranić i pjesnika Dragutina Tadijanovića.                                                                                                                               


Za ostvarivanje projekta pobrinuli su se razrednici Mladen Oršolić (5.a), Antun Oršolić (5.b), Drago Trojan (6.a) i Željko Vrabec (6.b),  uz učiteljice hrvatskoga jezika Radojku Matić ( 5.ab) i Ružu Mikić (6.ab).
Dolaskom u Slavonski Brod dočekali su nas turistički vodiči koji su nam predstavili kulturne i povijesne znamenitosti grada. Na početku smo posjetili Tvrđavu i s bedema, na kojima je top, upoznali  njenu gradnju i ulogu u obrani grada. U samoj tvrđavi smješten je zatvor. Svima nam je bilo jezivo gledati prikaze mučenja zatvorenika i samicu u kojoj su boravili. Bilo je toliko strašno da je Antonio T. rekao: ''Hvala Bogu pa se nisam tada rodio i živio u to doba.'' Obišli smo i ljekarnu gdje je pružana prva pomoć i liječenje ranjenika u ratu. Oduševili smo se Muzejem tambure. Ima mnogo fotografija tamburaških orkestara i izvođača, ali i svih vrsta tambura. Vodič nam je pokazao kako se pravi tambura. U jednim od zborova toga doba pjevala su i djeca Ivane Brlić – Mažuranić. Drago nam je bilo vidjeti i čuti da su među poznatim tamburašima i županjski umjetnici na tamburi.
Posjet je nastavljen posjetom Spomen –domu Dragutina Tadijanovića. On je naš najveći pjesnik koji je umro u 102.godini, a svoju je  ostvaštinu darovao Slavonskom Brodu.

Spomen –dom je smješten u prizemlju Palače Horvat i uređem je po uzoru na pjesnikov stan u Zagrebu. U sobama smo vidjeli mnogo knjiga. Ima ih oko 10 000. Divili smo se umjeničkim predmetima,slikama, stolici od stogodišnjeg hrasta koji je grad Slavonski Brod darovao pjesniku za stoti rođendan. Vidjeli smo pjesnikov krevet, ormare, vitrine, stari pisaći stroj na kojemu je pisao svoje pjesme, ali i mnogo rukopisa. Imao je jako lijep rukopis.Pjesnik je sve zapisivao i uredno vodio. Čuvao je ulaznice, karte, pisma,  fotografije koje je posebno opisao gdje su i kada nastale, tko je na njima i kojom prigodom. Vidjeli smo mnoga priznanja i odlikovanja, između mnogih i Goranov vijenac. Čuli smo zanimljivosti iz njegova života, a na kraju smo  uspješno odgovarali na pitanja koja su nam bila postavljena. Zatim smo se uputili do franjevačkog samostana u kojemu je soba Dragutina Tadijanovića dok se školovao. Bila je to skromna, ali uredna sobica u kojoj je vrijedno učio sve osim matematike. Doznali smo da  je u osnovnoj školi dnevno pješačio 14 kilometara.

Uz obalu Save uređena je lijepa šetnica. Na njoj smo zatekli zamišljenog Potjeha kojega opsjedaju bjesovi. Svi smo se prisjetili priče kako je Potjeh tražio istinu. Na Korzu smo stigli u pravu bajku.Čekao  nas je majstor Mrkonja i šegrt Hlapić u svojoj postolarskoj radionici na otvorenom. Slušali smo razgovor između majstora Mrkonje i Hlapića. Bili su jako uvjerljivi. Mrkonja je uočio da bi i nekima od nas trebalo popraviti obuću, ali Hlapić se mučio s čizmicama. Majstor nam je ponudio da pomognemo Hlapiću popravljati cipele. Odmah smo se prihvatili posla. Zaključili smo da nije lako držati čekić i čavliće.

Turistička zajednica počastila nas je kolačem u slastičarnici na Korzu, a potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje s predstavnicima grada te obilazak zabavnih sadržaja u gradu. Mnogi od nas poželjeli su da i Županja ima klizalište kao u Brodu. Nakon zajedničkog objeda obišli smo i Coloseum kako bismo doživjeli adventsko uređenje i kupili poneku sitnicu.
S veseljem smo se vratili kući, a kad sredimo dojmove i pogledamo fotografije, moći ćemo samo reći: isplatilo se!

                                                                  Lara Lenić i Patricija Kobaš 5.a

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju