preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Županja

Login
Oglasna ploča
Javne ponude
30.04.2018. 13:33
JAVNI POZIVA ZA ORGANIZACIJU VIŠEDNEVNE IZVANUČIONIČKE NASTAVE
JAVNI POZIVA ZA ORGANIZACIJU VIŠEDNEVNE IZVANUČIONIČKE NASTAVE Školska ekskurzija 2 dana 1 noćenje  -Županja - ispred škole                 -Orahovica - Ružica grad (u povratku )                   -Krajnji cilj putovanja Planinarski dom Jankovac  

Popis udžbenika

JELOVNIK, CJENIK I UPLATNICA

PRIMANJE RODITELJA

 

 

 

Priloženi dokumenti:
RASPORED PRIJEVOZA UCENIKA.docx

Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2016. godinu

PISMENE PROVJERE

ENERGETSKA OBNOVA ŠKOLE

Priloženi dokumenti:
EU PROJEKT - OS MATE LOVRAKA(1).docx

 
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 9. 2010.

Ukupno: 187582
Ovaj mjesec: 2425
Ovaj tjedan: 475
Danas: 1
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sat lektire s Brankom Primorac
Autor: Ljubica Korov, 25. 11. 2015.

 

Sat lektire s Brankom Primorac

Piše: Vanja Žilo 8.a

U organizaciji školske knjižnice i knjižničarke Ljubice Korov održan je književni susret s Brankom Primorac. Susretu su prisustvovali predstavnici učenika od petog do osmog razreda i učitelji hrvatskoga jezika.


U organizaciji školske knjižnice i knjižničarke Ljubice Korov održan je književni susret s Brankom Primorac. Susretu su prisustvovali predstavnici učenika od petog do osmog razreda i učitelji hrvatskoga jezika.
Knjižničarka Ljubica Korov je u predstavljanju književnice naglasila kako je među najčitanijima u našoj školi, što je i razumljivo kada piše vješto i zanimljivo, djeci blisko. Kad se njene knjige uzmu u ruku, teško ih je ostaviti i prekinuti čitanje. Posebno je popularan ''Maturalac'', roman nagrađen nagradom ''Mato Lovrak'', a petašima je u lektiri ''Ljubavni slučaj mačka Joje''.

Učenica Petra Džinić pročitala je ulomak iz ''Maturalca'' koji joj se najviše sviđa, a književnica je bila oduševljena čitanjem i priznala kako ju je to vratilo na neke događaje i slike koje su je inspirirale za pisanje. Pojedine osobine nekih likova iz ''Maturalca'' ustvari su preuzete od njenog sina, koji je jako volio čitati stripove. ''Maturalac'' ju je najviše obilježio kao književnicu i zbog toga je jako zadovoljna.

Naglasila je kako je važno da u književnosti obradite temu koju još nitko nije obradio i koja pokriva jako puno ljudi.

Mnogima se sviđa moja knjiga''Moj djed astronau''. I meni je to draga knjiga. Da sad počnem pisati ''Maturalac'', napisala bih nove dogodovštine, ubacila likove i neke druge stvari. Ja osobno nisam bila na maturalcu. Prema tome, nije ispričano onako kako se meni dogodilo. Ja sam uzela likove iz jedne sredine i stavila ih u tipične situacije kakve se zbivaju  na maturalcu. Inače, djeca i odrasli vole, kad čitaju knjigu, da je sve to što u njoj piše uglavnom vezano za pisca ili za člana njegove obitelji i šire. Bilo da pišeš o Kini, Japanu, Africi ili Hrvatskoj ti si unutra, tvoji stilovi, tvoji osjećaji.  I kako god okrenem, kad me pitaju koja mi je knjiga najdraža, moram reći da je to ''Maturalac''. 
Puno obilazim škole i družim se s ljudima, s mladima i moram reći da mlade ne razlikujem mnogo od onih u naše vrijeme. Samo što je tehnologija drukčija pa ste  vi informirani drukčije, s obzirom da vi imate dostupnost kakvu mi nismo imali.

Književnica nam je ispričala i o nastajanju knjige ''Ljubavni slučaj mačka Joje''. Doznali smo da je ljubiteljica životinja i da je 17 godina imala jednog mačka u stanu. Bio je žut, baš kako je nacrtan u knjizi, s tim što je u knjizi i malo šaren kao da je u zatvoreničkom odijelu, našalila se. Tražeći teme, odlučila sam pisati o životu mačka u svim njegovim dogodovštinama u životu. I mi smo uz mačka učili o životu i potrebama tog malog zanimljivog stvorenja. Bilo je puno smiješnih događaja, ali knjiga je zapravo pisana kao krimić, ali ne na račun događaja s mačkom. Naime, netko je u naselju u kojemu živimo stavio otrov po kućama, ispod stubišta, zapravo po cijeloj ulici. Kad bi vlasnici kućnih ljubimaca izveli ih na zrak, oni bi njuškali i tako se otrovali. O tomu su pisale sve novine i  izvještavale televizije. Jednog dana na kućnu je adresu stiglo pismo: -Ako ne likvidirate svoju mačku, slijedi osveta i kamen u prozor.'' To je bila jako gadna prijetnja. Djelo također govori i o zaljubljivanju u bijelu mačku i o njegovom shvaćanju da je u opasnosti. Meni su to najljepši dijelovi romana. Iako nije nagrađen, najvažnije je da su  zadovoljni mačkljupci.

Predstavila nam je i noviju knjigu ''Zvonka Zmaj i tri kavalira'' koja govori o vrlo aktualnoj temi vršnjačkog nasilja.

Kako je književnica žurila na susret u Vinkovce, uspjeli smo ju samo pitati što za nju znače putovanja, voli li putovati i još poneko pitanje o drugim djelima.
- Putovanje mi znači slobodu, da se mogu maknuti, prijeći neke granice, vidjeti  drugačije ljude i upoznati njihove običaje, vidjeti različite kulture, spomenike, biti otvoren za nešto što je drugačije.
Od zemalja koje bi željela posjetiti, najviše je željela posjetiti Mexico. Ta joj se želja ostvarila kada je kao dobitnica IBBY nagrade išla na dodjelu baš u Mexico koji je bio domaćin svečanosti. ( IBBY svake druge godine dodjeljuje najveću svjetsku nagradu za dječju književnost - Andersenovu nagradu, koju dobivaju pisci i ilustratori za trajan doprinos dječjoj književnosti. Ta nagrada najviše je međunarodno priznanje autorima i ilustratorima dječjih knjiga.)  Književnica kaže da bi voljela  otputovati i malo na istok, dalje od Turske koju je posjetila.
Svojom najvećom manom smatra što ne može smršavjeti, ali kao vrline ističe snalažljivost, organiziranost, otvorenost, a mi bismo dodali i jednostavnost, pristupačnost, smisao za humor i osmijeh koji je doprinio da je dva sata druženja prošlo u trenu.

***   U prilogu pogledajte fotografijue

 Priloženi dokumenti:
Knizevni_susret_s_Brankom_Primorac.rar (363.90 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju