preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Županja

Login
Oglasna ploča
Javne ponude
30.11.2018. 13:00
ODLUKA O ODABIRU PONUDITELJA
HRVATSKI CRVENI KRIŽ GRADSKO DRUŠTVO CRVENOGKRIŽA ŽUPANJA, odabran je za organizaciju ekskurzije učenika 4. i  7. razreda na Područje SREDNJE DALMACIJE.

JELOVNIK, CJENIK I UPLATNICA

KUHINJA

Priloženi dokumenti:
CJENIK.pdf
UPLATNICA 2018.-2019..docx

Popis udžbenika

PRIMANJE RODITELJA

 

 

 

Priloženi dokumenti:
RASPORED PRIJEVOZA UCENIKA.docx

Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2016. godinu

PISMENE PROVJERE

ENERGETSKA OBNOVA ŠKOLE

Priloženi dokumenti:
EU PROJEKT - OS MATE LOVRAKA(1).docx

 
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 9. 2010.

Ukupno: 209269
Ovaj mjesec: 1929
Ovaj tjedan: 192
Danas: 63
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Međunarodni dan pismenosti
Autor: Marijan Oršolić, 8. 9. 2017.

Ta tko to čita

Piše: Radojka Matić 

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna. U našoj je školi obilježen pravopisnim vježbama, plakatima i  jezičnim igrama.

Radeći školski list, imala sam velikih teškoća u poštivanju pismenosti. Inzistirala sam da se poprave jezične pogrješke, izostavljeni ili netočno preneseni dijelovi teksta, izostavljeni podnaslovi, da bi mi bilo odgovoreno: ''Ta tko to čita?''

I tako me dovedu u teškoće s rokovima i da sav mukotrpan rad ne bi pao u vodu, pristaneš i na te propuste, s nadom da će te drugi razumjeti! E, neće! Samo će ti podvući ono što nije dobro. Zato, dragi moji, ne dajte se kao ja! Ne dajte da vam pojedini informatičari i oni koji grafički prelamaju tekstove ( čast izuzetcima)  upropaste rad,  tako da vi ispadnete nepismeni. Neki  će jedva čekati da vam to spočitnu na facebooku i iza leđa.  

 


 Čitanje i pisanje su vještine koje neprestano trebamo razvijati. Kad nam se čini da smo sve  naučili, uvijek se pojavi nešto gdje nam se potkradu pogrješke. One mogu biti zato što ne znamo, što smo zaboravili naučeno, što smo površni i nemarni kad je pravilno pisanje u pitanju.Trudeći se da vam što ne promakne, ponekad se potkradu i od čestog čitanja istog teksta, što se i ovdje može dogoditi.  No, kad god sam dala drugima da me prekontroliraju, što bi bilo najnormalnije, odradili su to s informacijom da je sve u redu. Danas bismo trebali lakše svladavati taj dio ''gradiva'' jer imamo Institut za hrvatski  jezik i jezikoslovlje. Time  je u velikoj mjeri smanjeno pravopisno šarenilo i nedoumice. Još da riješimo one dvojbe izuzetaka tipa -  ali ako mislimo to i to...onda je drugo pravilo... Zato je naš jezik strancima jedan od najtežih. Kako i učenici i učitelji sve češće koriste računalo u pisanju, pogrješaka kao da je više. Iako bismo trebali pisati pravilno, ispadne pokoje slovo pa bude škla, učielji,napisanoi  i svi znamo što te riječi znače. Nekako te pogrješke prebolimo i shvatimo. No, kad se ogriješimo o pravila, to se mijenja. Zato, dragi moji,  pažljivo učite i primjenjujte pravila. Ako niste sigurni, provjerite! Imate Hrvatski pravopis online, imate stranice Bolje je hrvatski na adresi bolje.hr Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Hrvatski jezični portal, razne stranice jezičnih savjeta. Nemojte se ustručavati pitati ono u što niste sigurni. Učenicima bih uputila savjet i pomalo kritiku. Naime, kad vam ispravim netočno napisano, ni u snu to ne brišite i ne pišite ispravak na to mjesto! Kad vi to obrišete, preko toga napišete ono što je točno, precrtano se pojavi kod točnog odgovora.Tako nećete naučiti. Ispadne da sam vam precrtala točan odgovor. A upravo je svrha na taj način uočiti pogrješku, a  ispod, svakako, treba napisati ispravak. Učimo na pogrješkama, zar ne?!

Ovaj put ću navesti samo nekoliko učestalih pogrješaka koje čujemo i vidimo ovih dana. Pojedini prave SPISKOVE učenika za neku aktivnost, ispravno je POPIS učenika. Neki pišu da je početak nastave 04. rujan ( četvrti rujan); ispravno je 4. rujna ( četvrtog rujna)  a npr. 04. 09. 2017. u uporabi je u financijama, računalnoj obradi podataka i slično.

''Šta je danas u kuhinji? '' možemo tolerirati u razgovornome jeziku, na hodniku, ali nećemo govoriti u nastavi:  ''Šta smo danas učili?'' Ispravno je ŠTO. I stvarno je krajnje  vrijeme da naučite pisati pravilno naziv škole koju pohađate: Osnovna škola Mate Lovraka; vjerojatno a ne vjerovatno, htio  a ne  htjeo, ulomak iz književnog djela umjesto književnog dijela, mjesto a ne mijesto, dječak nije djećak. U sportu ćemo se  naći u prvoj ligi a ne lizi.  Očekujte pravopisni diktat za dva dana a ne kroz dva dana!
 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje daje prednost obliku pogreška, ali  zbog potvrđenosti u uporabi -  dopušteno je pisati  - je  u nekim riječima koje pripadaju tvorbenim porodicama riječi:  krijepiti  - krjepostan, krjepost , strijela  - strjelica   
vrijedan -  vrjedniji, vrjednovanje, vrjednovati, vrjednovatelj  
griješiti -  grješka, pogrješka, pogrješan i pogrješno.
No, još uvijek među jezikoslovcima ima prijepora oko ovoga, što nas dodatno zbunjuje.

Unatoč ovim pogrješkama, važno je da se dobronamjerno odnosimo jedni prema drugima, da svoje primjedbe uputimo na dostojanstven način jer nitko nije toliko nepismen, a još manje je osoba koje ne voli svoj jezik -  da bi se tako nemarno odnosio prema njemu.

Ah, da! I poruka  pojedinim informatičarima i grafičarima – važna je ''ambalaža'', oblikovanje teksta, ali  tekst je zakon, on ostaje trajno. Ako je već ispravljen, u njega se ne smije intervenirati bez dogovora i dopuštenja, a posebno bez uvida u tekst koji se šalje u tisak. U nadi da ćete pročitati školski list i potražiti NENAMJERNE pogrješke ( kojih nema mnogo )  te tako obogatiti svoje znanje, želim vam uspješan razvoj pismenosti u svim područjima. 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju