preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Županja

Login
Oglasna ploča
Javne ponude
30.11.2018. 13:00
ODLUKA O ODABIRU PONUDITELJA
HRVATSKI CRVENI KRIŽ GRADSKO DRUŠTVO CRVENOGKRIŽA ŽUPANJA, odabran je za organizaciju ekskurzije učenika 4. i  7. razreda na Područje SREDNJE DALMACIJE.

JELOVNIK, CJENIK I UPLATNICA

KUHINJA

Popis udžbenika

PRIMANJE RODITELJA

 

 

 

Priloženi dokumenti:
RASPORED PRIJEVOZA UCENIKA.docx

Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2016. godinu

PISMENE PROVJERE

ENERGETSKA OBNOVA ŠKOLE

Priloženi dokumenti:
EU PROJEKT - OS MATE LOVRAKA(1).docx

 
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 9. 2010.

Ukupno: 206404
Ovaj mjesec: 1639
Ovaj tjedan: 133
Danas: 47
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet osmih razreda Vukovaru
Autor: Marijan Oršolić, 2. 10. 2017.

U sklopu projekta ”Posjet osmih razreda Vukovaru” sudjelovali su i  naši učenici osmih razreda. U rano jutro 19.rujna krenuli smo put Vukovara s ciljem da učenici bolje upoznaju i to iz prve ruke i osobnih iskustva tragediju koja je 1991. zadesila taj predivni grad na Dunavu.Dan je započeo mirnom jednosatnom vožnjom u toplom autobusu u dobrom društvu i grickalicama, a nastavio se nizom aktivnosti. Po dolasku su učenici dobili doručak, a potom se smjestili u hostel i svoje spavaonice. Ono što je slijedilo ostavilo je duboki dojam i na učenike i na nastavnike


 Domovi, zgrade i ulice,  iako osvježeni bojom i zelenim parkovima, ipak su odavali da se prije 26 godina tu dogodila velika tragedija i zločin. Prvi dan posjeta Vukovaru obilježila su dva predavanja o Domovinkom ratu i padu grada nakon čega je slijedio posjet Muzeju Vučedolske kulture i bijelom križu na ušću Vuke u Dunav te razgledavanje dvorca Eltz koji je usprkos kiši i tmurnim oblacima ostao u sjećanju kao predivan spomenik 18.stoljeću i kulturnoj baštini od gotovo 1400 djela suvremene i europske umjetnosti. Dan je završio u nešto ležernijem tonu odlaskom u disko gdje su se učenici opustili uz druženje i lake note zabavne glazbe.

Drugi dan dočekali su nas tmurni oblaci i kiša, no to nas nije omelo da obiđemo neizostavne lokalitete. 20.rujna posjetili smo  Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata – najveću masovnu grobnicu nakon Drugog svjetskog rata. Iza drvoreda i zelenih travnjaka ugledali smo devet stotina trideset i osam bijelih križeva koje simboliziraju žrtve Domovinskog rata. Cijelo groblje odisalo je neizmjernim poštovanjem prema stradalima, a posebice  veliki spomenik u sredini kojeg je “zračni križ” i vječni plamen. Posjet smo nastavili obilaskom Spomen domu Ovčara i masovnoj grobnici Ovčara poznatoj po najvećem pokolju počinjenom u ratu. Dalje nastavljamo obilaskom Spomen-doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti na kojoj je Blago Zadro uz pomoć svojih suboraca zaustavio tenkove agresora. Na tom mjestu  danas stoji zgrada napravljena u obliku čvrsto stisnute šake koja simbolizira snagu kojom se Vukovar branio. Ipak, ono što je potreslo  i natjeralo na razmišljanje je šetnja vlažnim, tamnim i uskim hodnikom i prostorijama gradske bolnice. Silaskom u male prostorije natopljene vlagom i teškim zrakom mogli smo samo zamisliti patnje ljudi koji su tu provodili dane ne znajući što je s njihovim najmilijima. Nakon toga se čak i izlazak iz bolnice na kišu i vjetar činio kao olakšanje i odmor. U muzeju Domovinskog rata u vojarni 204. brigade HV-a učenici su mogli vidjeti naoružanje rabljeno u obranu hrvatskog teritorija. Posjet Vukovaru završio je prezentacijom na temu “Škola mira” i kvizom u kojem su sudjelovali učenici naše škole Nina Matanović i Mario Madžarević.

Dan polako završavamo kako smo ga i započeli dan prije – jednosatnom vožnjom natrag, ali ovaj puta malo glasnijom, punom dojmova i s velikom ljubavi prema Vukovaru – doista gradu heroju i poštovanju prema svim ljudima u njemu.

foto:http://os-mlovraka-zu.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=142

Ivana Tešić

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju