preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Županja

Login
Oglasna ploča
Javne ponude
30.11.2018. 13:00
ODLUKA O ODABIRU PONUDITELJA
HRVATSKI CRVENI KRIŽ GRADSKO DRUŠTVO CRVENOGKRIŽA ŽUPANJA, odabran je za organizaciju ekskurzije učenika 4. i  7. razreda na Područje SREDNJE DALMACIJE.

JELOVNIK, CJENIK I UPLATNICA

KUHINJA

Priloženi dokumenti:
CJENIK.pdf
UPLATNICA 2018.-2019..docx

Popis udžbenika

PRIMANJE RODITELJA

 

 

 

Priloženi dokumenti:
RASPORED PRIJEVOZA UCENIKA.docx

Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2016. godinu

PISMENE PROVJERE

ENERGETSKA OBNOVA ŠKOLE

Priloženi dokumenti:
EU PROJEKT - OS MATE LOVRAKA(1).docx

 
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 9. 2010.

Ukupno: 209270
Ovaj mjesec: 1930
Ovaj tjedan: 193
Danas: 64
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DAN SIGURNIJEG INTERNETA 6. veljače 2018.
Autor: Marijan Oršolić, 5. 2. 2018.

„Stvaraj poštuj i poveži se!

Bolji Internet počinje s tobom!“

Centar za sigurniji internet, u suradnji s partnerima, i ove godine, kao nositelj različitih aktivnosti i akcija, inicira i potiče na obilježavanje Dana sigurnijeg interneta. Riječ je o programu, globalnog karaktera (provodi se u više od 130 država svijeta!) koji ima za cilj poticati i promicati sigurniju i odgovorniju upotrebu tehnologije i mobilinih uređaja među mladima i djecom, ali također i roditeljima.

Bez obzira jesmo li djeca i mladi, roditelji i skrbnici, učitelji i odgajatelji, predstavnici vlasti, političari... svi imamo veliku ulogu i odgovornost iskoristiti što više dobrih prilika koje se nude na internetu, ali stjecati i sposobnosti, znanja i vještine potrebne za suočavanje sa mogućim rizicima.


Poseban izazov danas stoji pred roditeljima. Naime, sadržaj na internetu postaje sve privlačniji, dostupniji i vrlo teško se može nadzirati gdje, kada i kako djeca pristupaju istom. Istovremeno, istraživanja pokazuju kako su roditelji slabije prisutni kao medijski odgajatelji. Dijete je možda informatički i tehnološki pismenije od roditelja, ali nezamjenjiva je roditeljska zrelost, odgovornost, iskustvo i dosljednost. Način na koji roditelji i skrbnici mogu pomoći kreiranju sigurnijeg interneta jest održavanjem otvorenog i iskrenog dijaloga sa svojom djecom o njihovom ponašanju na internetu, potičući djecu na osobni razvoj na internetu, pomažući im nositi se sa bilo kakvim nedoumicama ili problemima, tražeći mogućnosti da se zajedno sa djecom uključe u korištenje interneta te pomažući djeci da pronađu i koriste kvalitetne digitalne izvore. Roditelji se također mogu suprotstaviti negativnostima tako što će ostati uključeni u aktivnosti svoje djece na internetu (aktivnostima koje su primjerene dobi djece), davati primjer kako se pozitivno ponašati na internetu, te prijaviti neprimjereni ili zabranjeni sadržaj koji primijete.

Ove godine, više od 300 organizacija i institucija (uključujući i našu školu) prijavilo se za aktivno obilježavanje Dana. Na online stranicama Centra (www.csi.hr) mogu se pronaći edukativni materijali, predavanja, internet kviz, igre i letci za djecu i mlade, kako za odgajatelje, tako i za roditelje koji neke od aktivnosti ili edukativnih video uradaka mogu pogledati zajedno sa svojim djecom. U našoj ćemo školi Dan obilježiti posebno uređenim panoem s edukativnim sadržajima te radionicama s učenicima.

 

 

 

 

Poštovani roditelji, ukoliko trebate dodatne informacije ili savjete kako zaštiti svoje dijete od opasnosti koje vrebaju na internetu te ga medijski kvalitetno odgajati, slobodno se možete obratiti stručnoj službi škole ili u školi posudite dostupne edukativne publikacije. Naravno, mnoštvo korisnih sadržaja moguće je pregledati i preuzeti online s portala udruga koje se bave zaštitom djece na internetu.

Kako je već spomenuto, jedna od aktivnosti obilježavanja je internacionalni online kviz za djecu i mlade o sigurnosti na internetu na stranici http://www.dansigurnijeginterneta.org/. Prošle godine kviz je riješilo preko 24 000 učenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Pozivamo učenike, da se uz suglasnost i znanje roditelja prijave i sudjeluju. Naujuspješniji dobivaju vrijedne nagrade! Više o svemu na gore navedenom linku.

 

Pripremila:

Školska psihologinja Ivana Perišić Juzbašić, mag.psych.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju