preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Županja

Login
Oglasna ploča
Javne ponude
30.11.2018. 13:00
ODLUKA O ODABIRU PONUDITELJA
HRVATSKI CRVENI KRIŽ GRADSKO DRUŠTVO CRVENOGKRIŽA ŽUPANJA, odabran je za organizaciju ekskurzije učenika 4. i  7. razreda na Područje SREDNJE DALMACIJE.

JELOVNIK, CJENIK I UPLATNICA

KUHINJA

Popis udžbenika

PRIMANJE RODITELJA

 

 

 

Priloženi dokumenti:
RASPORED PRIJEVOZA UCENIKA.docx

Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2016. godinu

PISMENE PROVJERE

ENERGETSKA OBNOVA ŠKOLE

Priloženi dokumenti:
EU PROJEKT - OS MATE LOVRAKA(1).docx

 
 
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 9. 2010.

Ukupno: 206602
Ovaj mjesec: 1837
Ovaj tjedan: 331
Danas: 245
Povijest

         U Županji već od 1764. godine djeluje Prva pučka škola, s njemačkim jezikom u nastavi, a pohađalo ju je 40 učenika.

Izgradnjom Tvornice šećera i razvoj mliječne industrije broj stanovnika u razdoblju od 1948.-1961. se udvostručio. Prema podacima iz 1948. Županja je brojala 4695 stanovnika, a 1961. broj stanovnika je 7024   te se gotovo udvostručio.

Tako drastično povećanje broja stanovnika prouzročilo je potrebu za novom školom u blizini Tvornice, koja će najviše služiti djeci radnika, i to onih koji stanuju na prostoru do industrijskog kolosijeka Sladorane, koji presijeca Kolodvorsku ulicu pa dalje prema autocesti.

***

1.veljače 1951. počela je s radom škola pod nazivom Narodna škola Sladorana, a na molbu Uprave „Sladorane“ u Županji od 9. siječnja 1951. godine.. Početak rada bio je u stambenoj zgradi Naselje sladorane 54. Prvi učitelji bili su Amalija Ljubica Grgić i Antun Grgić.

***

1956. Škola je počela s radom u tadašnjoj gimnaziji. Odjeli više nisu kombinirani. U Školi tada rade četiri učitelja. Voditelj je Andrija Kadović.

***

1960. godine škola je ustrojena kao osmogodišnja i premješta se u novu montažnu zgradu. Ima 6 učionica, zbornicu i spremište za drva.

***

1969. počela je izgradnja športske dvorane za potrebe Škole sredstvima tadašnjeg SIZ-a, jednim dijelom sredstvima „Sladorane“ i dobrovoljnim radnim akcijama učenika, učitelja i roditelja.

Izgradnja dvorane je, s prekidima, trajala dvije godine.

***

1978. renovira se školska zgrada – pojačavaju se vanjski zidovi opekom. Sredstva je osigurala Zajednica obrazovanja.

***

 1991.  Škola je bombardirana. Dvije su učionice potpuno uništene. Nitko nije stradao jer je bio Dan župe, (14. studenog 1991.) pa nije bilo nastave. Tada je jednim dijelom uništena školska arhiva,knjižni fond nastavna sredstva i pomagala.

***

1992. Škola je obnovljena. U njoj su boravili pripadnici Hrvatske vojske.

Škola je radila u ratnim uvjetima. Radilo se po privatnim kućama i u dječjem vrtiću, te u OŠ Ivana Kozarca. Učitelji su pod granatama odlazili na svoj posao. Za vrijeme Domovinskog rata Škola je neprekidno radila, osim mjesec dana pred pad Vukovara. Poslije rata Škola radi u otežanim uvjetima sve do izgradnje nove školske zgrade.

Do 1990. godine Škola se smatrala šećeranskom i Tvornica ju pomaže na financijske i druge načine. Od 10. rujna 2001. preseljena je u novoizgrađenu zgradu u ulici Alojzija Stepinca 18 gdje se i danas nalazi .

Više   o prošlosti o životu i radu škole možete naći u monografiji  "Naših 55" , koja je objavljena 30.lipnja 2009.

     

 

 

 

 

     
preskoči na navigaciju