preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Županja

Login
Oglasna ploča
Javne ponude
30.04.2018. 13:33
JAVNI POZIVA ZA ORGANIZACIJU VIŠEDNEVNE IZVANUČIONIČKE NASTAVE
JAVNI POZIVA ZA ORGANIZACIJU VIŠEDNEVNE IZVANUČIONIČKE NASTAVE Školska ekskurzija 2 dana 1 noćenje  -Županja - ispred škole                 -Orahovica - Ružica grad (u povratku )                   -Krajnji cilj putovanja Planinarski dom Jankovac  

Popis udžbenika

JELOVNIK, CJENIK I UPLATNICA

PRIMANJE RODITELJA

 

 

 

Priloženi dokumenti:
RASPORED PRIJEVOZA UCENIKA.docx

Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2016. godinu

PISMENE PROVJERE

ENERGETSKA OBNOVA ŠKOLE

Priloženi dokumenti:
EU PROJEKT - OS MATE LOVRAKA(1).docx

 
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 9. 2010.

Ukupno: 187582
Ovaj mjesec: 2425
Ovaj tjedan: 475
Danas: 1
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet osmih razreda Vukovaru
Autor: Ana Kopić Matić, 16. 11. 2015.

Piše: Marijan Janjić - Učo

U projektu „Posjet osmih razreda Vukovaru" 30. rujna i 1. listopada 2015. godine sudjelovali su svi učenici osmih razreda naše škole. Pored naših učenika istih dana u Vukovaru su boravili i učenici iz Tordinaca, Tovarnika, Komletinaca, Iloka i Starih Jankovaca.

Tijekom dvodnevnog boravka u Vukovaru, učenici su učili o vukovarskoj tragediji i Domovinskom ratu.


1. dan

Polazak učenika ispred naše škole bio je u 8 sati. Vožnja autobusom do Vukovara - do bivše vojarne 204. brigade. Po dolasku u vojarnu učenici su dobili lunch paket za doručak i imali kratak odmor. Prezentacije na temu Domovinskog rata i Bitke za Vukovar učenici su pogledali u dvorani koja se nalazi u dvorištu spomen  Rodne kuće nobelovca Lavoslava Ružičke. Poslije prezentacije uslijedio je ručak u restoranu Gondola u Sotinu, gdje su učenici prevezeni autobusom, koji nas je vozao od Županje, pa sve do 22:35 , kad smo došli na  prenoćište. Poslije ručka učenici su prevezeni u Borovo Naselje, do hostela Zagreb u kojemu  su prijavljeni i raspoređeni po dvoje u sobe.

Učenici su namjestili svoje krevete, osvježili se za nove obveze. Nakon osvježenja odlazimo u pratnji djelatnika u  „Memorijalni centar Domovinskog rata“ te u razgledavanje Gradskog muzeja , centra grada Vukovara i križa na ušću Vuke u  Dunav, Mjesta sjećanja Vukovarska bolnica 1991. , a potom ponovno autobusom u obilazak Muzeja vučedolske kulture. Poslije razgledanja muzeja vraćamo se u hostel u Borovo Naselje da bismo pogledali dokumentarni filma na temu „Domovinski rat“. Nakon kraćeg filma, ponovno smo u autobusu za Sotin i večeru u Gondoli. Nahranjeni učenici su maštali o navodnom partiju u hostelu, ali umjesto do hostela, autobusom odlazimo do Vinkovaca, gdje su učenici u kazalištu pogledali predstavu „Čehov na kvadrat“. Po završetku kazališne predstave uslijedio je povratak u hostel  u koji smo se vratili oko 22:35 . Noć za odmor, ali i nestašluke.

2. dan

Odjava iz hostela i doručak u 7:30 sati i nastavak razgledanja Vukovara. Prva postaja je restoran na Adici, gdje smo doručkovali. Veseli krećemo u nova saznanja i obilazak Memorijalnog Centra Vukovar – vojarne 204. brigade, gdje uz stručnog vodiča – brigadira HV učenici vide: borbena sredstava HV u odbrani Vukovara, minsko polje –uz različite vrste mina, podrumsko skladište u koemu je prikazano vjerodostojno kako su izgledali logori u Stajićevu i Begejcima, dio naoružanja  i oruđa koje su koristili hrvatski branitelji  ili napadačka vojska JNA u borbama za Vukovar.

General HV je prezentirao i strukturu tadašnjeg stanovništva u Vukovaru i okolici, kao i geopolitičku situaciju u tom dijelu. Iz Memorijalnog centra autobusom idemo ka „Groblju tenkova“ – Trpinjskoj cesti, gdje u Spomen domu hrvatskih branitelja i stručna predavanja dobivamo nova saznanja o bitkama na tom dijelu. Zajedno smo razgledali postav u Spomen domu hrvatskih branitelja. Od „Groblja tenkova“ krećemo autobusom ka Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata Vukovar, gdje smo se poklonili braniteljima palima u borbi za obranu Vukovara. Uslijedio je  naš dalji obilazak Ovčare, mjesta gdje su mnoge od žrtava doživjele svoju smrt. Na Ovčari smo obišli Spomen-dom Ovčaru, Masovnu grobnicu žrtava Domovinskog rata i Spomenik u neposrednoj blizini grobnice. Puni dojmova i saznanja o tragediji našeg naroda vraćamo se na Adicu gdje je bio ručak, a uz ručak dobili smo i  lunch paket   za večeru i put kući. Prije polaska kući održano je još jedno predavanje u dvorani Lavoslava Ružičke na temu „Škola mira“, nakon čega se održao i kviz za učenike na temu o Domovinskim ratu i Bitkama za Vukovar. Od šest nazočnih škola napravljene su tri ekipe i u svakoj je bilo po dvoje učenika iz jedne škole. Naša ekipa je bila s Ilokom. Poslije održanog kviza u dvorištu je bilo kratko druženje učenika, razmjena dojmova i poslije tog odlazak kući. U Županju se vraćamo oko 17:15.

  Na put u Vukovar išli su svi učenici 8. razreda – 53 učenika i njihovi razrednici Marijan Janjić, Josipa Vincetić i Mladen Oršolić.

 



Priloženi dokumenti:
POSJET_VUKOVARU_-Petra_Dzinic.docx (14.19 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju